Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

maandag 7 september 2009

KOMAAN CANVAS, VLIEG ER EENS IN


Op de BBC zijn de de Pre-Rafaëlieten in de vierdelige serie ‘Desperate Romantics’ van regisseur Peter Bowker bepaald goed in beeld gezet. Natuurlijk was er een heleboel (soms gefundeerd) commentaar, omdat Bowker het gebeuren van meer dan 10 jaar zich op een korte tijdspanne van enkele jaren laat afspelen, en door de vier afleveringen zich verplicht zag van ietwat oppervlakkiger te werken. Stichter William Holman Hunt en succesvolle John Everet Millais komen niet helemaal uit de verf en er wordt iets te veel gefocust op Dante Gabriel Rosetti, terwijl van William Morris haast een karikatuur overblijft, maar ik bleef er in ieder geval voor thuis.
Nu op zondag 30 augustus ging de eerste aflevering van de tweedelige serie ‘Wuthering heights’ op ITV van start. Hier laat Peter Bowker zich weer helemaal gaan en spiegelt zich aan wat hij de beste adaptatie aller tijden vindt, die uit 1939 met Laurence Olivier. Wat je van Bowker kon verwachten gebeurde, hij hield zich helemaal niet aan de letter van Emily Bronte’s roman. Het was waard om op zijn versie te wachten. Je ziet gewoon hoe Heathcliff (gespeeld door Tom Hardy) ten onder gaat aan de passie van Catherine (Charlotte Riley). Het bovennatuurlijke en het macabere werd wel gerespecteerd en zo zie je de beroemde bloederige hand door het slaapkamerraam naast de terugkomst van Cathy uit de doden.
Dan is er de nieuwe ‘Dokter Who’ terwijl de oude nog niet versleten is. David Tennant zal dit jaar nog drie specials maken, maar dan is het definitief gedaan. Hier komt Matt Smith, de elfde dokter, en die is heel wat conservatiever gekleed dan de tiende. Ook de Tardis werd in een nieuw oud kleedje gestoken. In ieder geval iets om naar uit te kijken. wie de serie ‘The street’ heeft gevolgd wil ze graag nog eens terugzien, en dan liefst met Nederlandse ondertiteling, want het Engels was niet altijd makkelijk.
Na genoten te hebben van de eerste aflevering van ‘The choir-Unsung town’ wil je dat koorleider Gareth Malone opnieuw in zijn missie slaagt. Schitterende televisie. Mocht Canvas op zoek zijn naar een sterke één uur durende documentaire dan moeten ze eens kijken naar ‘A conversation with Fritz Lang’ in 1975 gedraaid door William Friedkin (The exorcist). Daarnaast heb je het docu-drama ‘Spanish Flu – The forgotten fallen’ met een sublieme Bill Patterson, over het uitbreken van de Spaanse griep in 1918, die meer doden maakte dan de hele Eerste Wereldoorlog samen. ‘Wallander’ met Kenneth Branagh krijgt dit seizoen drie nieuwe afleveringen, drie Aurelio Zen romans van Michael Dibdin worden verfilmd voor tv en Peter Robinson’s roman ‘Aftermath’ krijgt een kans op ITV.
Komaan Canvas, vlieg er eens in!!!

1 opmerking:

  1. Denk je nu echt dat ze jouw blog zullen lezen, laat staan er gevolg aan geven!!! Naief, ja, dat ben je. Maar je keuze is ERG goed.

    BeantwoordenVerwijderen