Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

dinsdag 6 december 2011

DE DIAMANTEN KOGEL


De Diamanten Kogel, een jaarlijkse prijs ter bekroning van het beste spannende, oorspronkelijk Nederlandstalige boek, werd vandaag voor de tiende keer uitgereikt, tijdens een feestelijke viering in het stadhuis van Antwerpen.
De winnaar ontvangt nu eens niet een bedrag in euro, omdat aan de hoogte van het bedrag dikwijls het belang van diezelfde prijs wordt afgemeten. De prijsdrager krijgt een werk van de internationaal bekende Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye: een edelmetalen boksbeugel bezet met diamanten. Initiatiefnemer Bob Mendes (zelf winnaar van de 4de editie) nam het woord tijdens deze tiende editie. Ik citeer: “Als geen ander genre toont de thriller ons de wereld waarin we leven in al zijn facetten. Daarom kan ook de ex-politieman een succesvolle speurdersroman schrijven, de arts een medische thriller, de advocaat een legal thriller, de ex-accountant een maatschappijkritische faction-thriller.” Maar de prijs reikt verder dan de thriller, hij wil het hele genre van het spannende boek omvatten en van de 107 ingezonden titels, waren de zeven die werden weerhouden, inderdaad van totaal uitlopende strekking. Michaël Berg, Hôtel du Lac (The House of Books), Peter Buwalda, Bonita Avenue (Bezige Bij), Toni Coppers, Iris was haar naam (Manteau), Nellie Mandel, Grijze herfst, (Manteau), Elvin Post, Roomservice (Anthos), Rudy Soetewey, Getuigen (Kramat) en Esther Verhoef, Déjà vu (Anthos) waren de gelukkigen die door de jury, onder voorzitterschap van Henri-Floris Jespers, werden weerhouden.
Cultuurschepen Philip Heylen overhandigde uiteindelijk de trofee aan Elvin Post voor zijn roman “Roomservice”, daarbij de jury citerend: Eindelijk eens een detective die alleen maar doet waarvoor hij betaald wordt. IJzersterke en uitermate geloofwaardige karakters. Afstandelijk cynisme én diepmenselijke empathie. Uitstekende dialogen, treffende observaties. Een aanstekelijk verhaal vol vaart en plot uit de kunst. Verwikkelingen die rustig van kwaad tot erger worden. Vaart, spanning, humor, plot, personages, alles keurig in de hand gehouden in vloeiende, bijna swingende stijl en voortreffelijke gedoseerd neergezet. Wat wil een mens nog meer?
Roomservice van Elvin Post (Gouden Strop 2004, nominatie De Diamanten Kogel 2004, nominatie Gouden Strop en Diamanten Kogel 2006) een aanstekelijk verhaal vol vaart en bevolkt met allerlei wat bizarre maar raak geschetste personages. Een slapstickthriller van hoog niveau met aanstekelijke dialogen.
In het kader van dit bestek kunnen we ook nog melden dat Ria Van de Ven, auteur van spannende boeken, een nieuwe uitgever heeft gevonden bij Uitgeverij Kramat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten