Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

maandag 2 september 2013

HILDA CRAEYBECKX


Hilda Craeybeckx (Ekeren 11 augustus 1927) is niet meer, ze stierf thuis op 6 augustus 2013.
In mijn herinneringen “Uitgevers komen in de hemel” schreef ik het volgende: … Hilda Craeybeckx met de schitterende vertaling van Tahar Ben Jelloun’s Moha de gek, Moha de wijze (de eerste uitgave in het Nederlands van deze later zo succesvolle auteur). Hilda nodigde me bij haar thuis uit en las me stukken voor uit het boek. Ik was meteen verkocht.

Schitterend besprekingen vielen ‘Moha’ ten deel. In Nederland schreef de recensent van de Nederlandse Bibliotheekdienst over Craeybeckx’ vertaling: ‘Het pregnante Zuid-Nederlands stoort nergens.’ Ja ja.

Op 8 november 1984 organiseren De Magiërs, enkele kunstenaars rond Herman Denkens zoals Frank van Bommel en Rudy Vantilborg (Ruvanti), in een galerie in Antwerpen-Zuid een vernissage ter ere van een tentoonstelling met werken die werden geïnspireerd door het boek van Tahar Ben Jelloun.Door de jaren heen waren de ontmoetingen met deze grote madam een feest, ze was altijd even beminnelijk en alleen al luisteren naar haar stem en hoe ze onze taal gebruikte was een feest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten