Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

dinsdag 11 maart 2014

LITERAIRE TRIVIA


Frost in 1955
* Robert Lee Frost was een Amerikaans dichter en toneelschrijver. Zijn inspiratie haalde hij vooral uit de natuur, het weer en het landschap van New England, de streek waar hij woonde, terwijl hij werd geboren in San Francisco en daar woonde tot zijn elfde jaar. Zijn vader doopte hem Robert Lee, hiermee zijn sympathie voor de Zuidelijken gedurende de Burgeroorlog betuigend.
Was hij geen gemakkelijk man, of had hij moeilijke kinderen? In ieder geval liet hij zijn dochter opnemen in een krankzinnigengesticht en pleegde zijn zoon zelfmoord met een pistool.
Volgens nogal wat biografen was hij een chronische leugenaar, die zich bijvoorbeeld voordeed als een arme luis, hoewel hij een behoorlijke erfenis ontving van zijn grootvader. Hij erfde ook een boerderij, maar in tegenstelling tot zijn imago haatte hij de boerenstiel.
Frost kreeg de Pulitzerprijs voor po√ęzie liefst 4 maal: in 1924 voor New Hampshire: A Poem wit Notes and Grace Notes, in 1931 voor Collected Poems, in 1937 voor A Further Range en in 1943 voor A Witness Tree.

* Van Ian Flemings debuut Casino Royale werden in het
Raymond Burr de vertolker van Perry Mason
jaar van verschijnen, 1954, nauwelijks 7.000 exemplaren verkocht. (Een cijfer dat heel wat Vlaamse auteurs voor lief zouden nemen!)


* Erle Stanley Gardner was van beroep advocaat - wat hij ook vijf jaar praktiseerde - maar werd wereldberoemd als schepper van de Perry Mason-verhalen. Er wordt gezegd dat hij de snelste schrijver van de wereld was, die wel tot 10.000 woorden per dag produceerde en hij schreef soms aan zeven boeken tegelijk. In het geheel van zijn 80 Perry Mason-verhalen heeft men tot nu toe maar een fout tegen het recht kunnen ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten