Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

zaterdag 5 april 2014

DE STAD IS VAN IEDEREEN


Dat is nog juist ook

Deze ochtend liep ik de straat in toen er een Volkwagen Golf (nummerplaat te verkrijgen op aanvraag) om de hoek scheurde en in een razende vaart de Perenstraat inreed. Toen ik de chauffeur met een sussend gebaar aanmaande om trager te gaan rijden, zwiepte hij zijn stuur naar rechts om op mij in te rijden op het trottoir en reed dan lachend verder. Ik kon hem even in de ogen kijken en zag dat het de zoon van een geïmporteerde Antwerpenaar was.

                                    ***
Deze namiddag, nadat ik de auto in de garage had gestald en naar huis liep langs de Lange Beeldekensstraat zag ik ter hoogte van de St-Willebrordusstraat een jonge kerel, naar de kleur te oordelen de zoon van een geïmporteerde Antwerpenaar, op de grond spuwen. Ik voegde er twee kleine spuwtjes aan toe en zei hem dan dat het niet mooi was als je dat deed en dat het trouwens verboden was. Waarop hij vroeg waar de verbodsbordjes stonden (precies alsof hij zich er iets van zou aantrekken) en kwam toen uitdagend voor mij staan met de woorden:
"De stad is niet alleen van jou, maar ook van mij."
Precies. Wel in die stad van mij mag men niet op straat spuwen.

7 opmerkingen:

 1. Het is me al meermaals opgevallen dat veel van die knapen en kerels en venten een zeer kort lontje hebben, en beginnen roepen, wat er alleen maar op wijst dat ze een probleem hebben om de echte Antwerpse waarden te aanvaarden. Met de meisjes ligt het helemaal anders. Maar hopen dat die uiteindelijk de volgende generatie wat slimmer zullen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je had die nummerplaat wel best kunnen vermelden, dan zouden anderen er wel wat mee hebben gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goei toek op hun bakkes en ze leren het wel af!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volledig eens met voorgaande spreker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mantelbavianen leven in harems, bestaande uit één mannetje met 1 tot 10 vrouwtjes (gemiddeld 2) en hun jongen. Bijzonder aan de mantelbaviaan is dat verwante mannetjes (meestal broers) met hun harems naast elkaar leven en samenwerken in een zogenaamde clan. De broers helpen elkaar om vreemde mannetjes weg te jagen. De vrouwtjes worden zo goed bewaakt, dat het zelden een ander mannetje lukt om een vrouwtje weg te kapen. Mantelbavianen veroveren een harem door onvolwassen vrouwtjes (die niet worden bewaakt door de haremleiders en zijn broers) weg te lokken of te ontvoeren, of door oudere haremleiders aan te vallen en enkele of alle vrouwtjes over te nemen.
  De clans voegen zich samen met andere clans in een band, waarin de dieren naar de voedselgronden trekken en samen slapen op een gedeelte van een rots. Ook haremloze mannetjes maken deel uit van deze bands. Een groep bands vormt samen weer een "troep". Een troep kan bestaan uit enkele honderden dieren.
  Ze leven in het noorden van Afrika en zijn erg agressief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wel hoe zit het met die nummerplaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zolang dat het maar geen groene zijn.

  BeantwoordenVerwijderen