Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

dinsdag 20 mei 2014

OLEG SENTSOV IN DE GEVANGENIS OMDAT HIJ OEKRAÏNER ISHet Bestuur van de European Film Academy roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov (A Perfect Day for Bananafish (2008), The Horn of a Bull (2009), Gaamer (2011).

Sentsov, die betrokken was bij de ondersteuning van de Euromaidan protesten in Kiev en zich heeft verzet tegen de annexatie van de Krim door Rusland, is gearresteerd in zijn huis in Simferopol in de Krim, en beschuldigd voor het organiseren van een terroristische aanval. Verondersteld wordt dat de regisseur naar Moskou is overgevlogen om daar berecht te worden. 

Vanuit Kiev, waar EFA-voorzitster Agnieszka Holland momenteel de Oekraïense 'Thinking Together’ Conferentie bijwoont, stelt ze: „We weten dat telkens wanneer artiesten onderdrukt worden door een politiek regime, dit regime een dictatuur wordt.” 

Ter ondersteuning van zijn vrienden en collega’s in Rusland, Oekraïne en elders in de wereld in hun strijd voor vrije artistieke uitdrukking, kan het EFA-Bestuur niet tolereren dat mensen om politieke redenen vervolgd worden en wenst het zijn rotsvaste geloof in de vrije meningsuiting te benadrukken als een essentiële basiswaarde voor elke democratische samenleving.


Berlijn, 19 mei 2014

UIT DE PERS:

Director Oleg Sentsov, who denies any wrongdoing, is due to be defended in Moscow by Dmitry Denze, a Russian lawyer who worked on Pussy Riot case.

 

 

1 opmerking:

  1. Een regelrechte schande waaruit blijkt dat Poetin één van de gevaarlijkste dictatoren op onze planeet is!!!!! Maar… ook de U.S.A. probeert de monden van critici te snoeren, te ontvoeren en te berechten. Wees dus waakzaam!

    BeantwoordenVerwijderen