Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

dinsdag 13 mei 2014

WALKER, EEN THRILLER


Johnnie Walker, een ex-paracommando die in mei 1978 als een gek tekeer ging bij het veroveren van Kolwezi op de rebellen van het FNLC (Front national de libération du Congo), welke laatsten duizenden blanke gijzelaars hadden genomen, kreeg daar de bijnaam Butcher Boy. Deze Butcher lijdt al meer dan 11 jaar aan Post-traumatic Stress Disorder en van deze 11 jaar bracht hij er drie door in de psychiatrische afdeling van het militaire Mariaziekenhuis in Antwerpen om vervolgens te worden losgelaten op de maatschappij. Zijn vreselijke dromen blijven hem echter achtervolgen. Walker heeft een gespleten persoonlijkheid en zijn zachte kant vindt hij in zijn boekenantiquariaat. Boeken waren en zijn de lust van zijn leven, hoewel zijn vader, een beroepsmilitair, enkel maar smalend over deze zijde van zijn zoon kon praten.
In dit antiquariaat dat hij 'De Blauwe Maandag' doopte (de naam verwijst naar de vroegere figuurlijke betekenis 'onbetekenend, nietig, van weinig woorden) wat in het geval van Johnnie vooral de laatste betekenis heeft, ontmoet hij Louisa, een beeld van een vrouw, die het verdere verloop van zijn leven zal bepalen. Want Louisa liet hem in de steek voor een Griek en nu staat ze terug aan zijn deur om geld te eisen. Walker denkt er niet aan om haar en haar Adonis (zo heet die Griek) te onderhouden en als hij enkele dagen later de mooie Louisa met doorgesneden keel in zijn bed vindt, duikt hij onder. Louisa is op dezelfde wijze omgebracht als enkele prostituees in de hoerenbuurt. Johnnie gaat zelf op zoek naar de dader, terwijl de halve politiemacht van Antwerpen naar hem op zoek is. Ondertussen vereffent hij nog een rekening met een priester die hem in zijn jeugd misbruikte.
De klagende troep in het Griekse café Sikonos is het gezelschap waar Johnnie zich thuis voelt en die leveren commentaar op de gebeurtenissen. Daar is de caféhouder Stavros en zijn vrouw Julia, en een bonte bende van hoeren en leeglopers, de beminnelijke prostituee Mustang Sally, een geschrapte advocaat, een baron die vooral met citaten van Oscar Wilde communiceert, een man die alles onthoudt en dat op soms irriterende wijze tentoonspreidt, een dichteres die met haar hermetische teksten iedereen op stang jaagt.
Daarnaast hebben we commissaris Moermans en zijn helper De Boer die het mysterie van de "slachting in de Hoogstraat" zoals de kranten het noemen, moet oplossen. Moermans is een te cultureel iemand om commissaris te zijn en zijn helper heeft niet voor niets de naam De Boer meegekregen. De Boer draagt de meest misselijke T-shirts die Zeeman kan verkopen.
Het decor is gezet en we worden langzaam naar een finale geleidt die verrassend eindigt in een vuurzee van gebeurtenissen. De Griekse maffia van Antwerpen en een rijke industrieel komen er ook nog aan te pas.
Een nieuwe Patrick Conrad die je meesleept vanaf de eerste pagina. Vooral als je van Antwerpen bent en net zoals Patrick de 65 voorbij bent is er de herkenning, voor de jongeren is er de geschiedenis van de havenbuurt die zich aan de Koolkaai en de Oude Mansstraat afspeelt, waar de vele Griekse Antwerpenaren zich vestigden, eentje had er zelfs een café naast het politiebureau, dat hij met veel humor "Hier is het beter dan hiernaast" doopte.
Enkele van de personages passen helemaal in een sleutelroman over het culturele Antwerpen van de jaren 70 en 80 van vorige eeuw.
Titel: Walker. De onvoltooide romance van Ediapaso Gianovoltare
Auteur: Patrick Conrad
Uitgever: Vrijdag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten