Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

dinsdag 3 juni 2014


De figuur van de Cisco Kid is een fictief personage dat men terugvindt in nogal wat films, luisterspelen, televisiefilms en -series, en zelfs stripverhalen. Hij werd gestalte gegeven door sterren als Cesar Romero, Gilbert Roland en nogal wat anderen.
Wat velen echter niet weten is het feit dat hij een creatie is van de Amerikaanse schrijver O. Henry (William Sidney Porter - 11/9/1862-5/6/1910) die in 1907 'The Caballero's Way' publiceerde, een verhaal dat verscheen in de bundel Heart of the West.

O. Henry die schrijven haatte "maar het brengt brood op de plank", startte samen met een vriend een nieuw humoristisch weekblad dat de naam The Rolling Stone meekreeg en tegelijk onafhankelijk en presbyteriaans was, met de theorie dat de wereld wordt gedragen door een modderschildpad.

O. Henry is zowat de meest bekende Amerikaanse auteur van korte verhalen, hij zou er zelfs meer dan 500 op zijn actief hebben. In 1952 werd er een anthologiefilm gemaakt naar 5 van zijn verhalen, O. Henry's Full House, met een introductie van
Marilyn Monroe
John Steinbeck, sterren waren: Anne Baxter, Farley Granger, Charles Laughton, Marilyn Monroe, Jean Peters en Richard Widmark.


De O. Henry Award is een erg gegeerde jaarlijkse Amerikaanse onderscheiding voor buitengewoon verdienstelijke korte verhalen. Kregen deze prijs: W.R. Burnett, Dorothy Parker, William Faulkner, Albert Maltz, Irwin Shaw, Eudora Welty, Truman Capote, John Cheever, Raymond Carver, Alice Walker, Saul Bellow, Woody Allen, John Updike, Stephen King en Alice Munro. Iedereen van hen kwam zijn prijs afhalen.
De bekroonde verhalen worden jaarlijks gebundeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten