Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

vrijdag 20 juni 2014

GESCHIEDSCHRIJVERS MOETEN JUIST ZIJN
Hieronder staat de foldertekst voor het boek: Oostfronters

Jonathan Trigg

Nooit eerder werd deze donkere episode uit WO II zo gedetailleerd beschreven. In de Tweede Wereldoorlog vochten 38 nationaliteiten mee met de Waffen-SS. Geen land leverde meer vrijwilligers dan Vlaanderen. Hun lot werd vaak bezegeld aan het oostfront. Jonathan Trigg, vermaard militair historicus en voormalig Brits legerkapitein, vertelt meeslepend over de werving van deze zogenaamde Germaanse vrijwilligers, de moordende vrieskou die ze moesten trotseren in Rusland, de schaarse overwinningen maar vooral de bloedige nederlagen van de Vlaamse Waffen-SS'ers, en finaal hun veroordelingen na de Tweede Wereldoorlog. Nooit eerder werd het militaire relaas van deze Vlaamse collaborateurs zo deskundig en gedetailleerd beschreven.


Geen land leverde meer vrijwilligers dan Vlaanderen?

Behalve dan de Walen (22.000, tegen ongeveer 20.000 voor Vlaanderen), de Fransen (22.000+), de Kroaten (Bosnische moslims; 20.000+), de Esten (20.000), de Oekra├»eners (20.000+), de Hongaren (40.000...), de Letten (55.000...), de Hollanders (50.000...), de Roemenen (55.000...) en de Russen (50.000, Witrussen en Kozakken inbegrepen). Maar al die cijfers zijn "bij benadering". 
Van de Tsjechen en de Slovaken zijn er stomweg geen cijfers bekend. Ze vormden de 4de Waffen Grenadier Divisie van de SS. Een Duitse infanteriedivisie in de Tweede Wereldoorlog telde ongeveer 18.000 man. Met aanvullingen erbij, moeten de Tsjechen en de Slovaken ruim boven de 20.000, mogelijk de 30.000 of meer gezeten hebben. Al is het natuurlijk allerminst zeker dat de divisie in kwestie ten allen tijde uit slechts Tsjechoslovaken bestond.

Ook van de Ieren, die de Irish Brigade, SS Jagdverband vormden, zijn geen cijfers bekend.

 

2 opmerkingen:

  1. Heel juist, Walter.

    De Walen (o ironie), Esten, Letten en Hollanders leverden bovendien procentueel meer vrijwilligers (en misschien de Kroaten, Roemenen en Hongaren ook, maar ik heb nu geen tijd die inwonersaantallen na te kijken).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een manipulatie van cijfers (percentages zouden inderdaad meer zeggen, maar de perstekst heeft het enkel over "meer vrijwilligers", niet over "procentueel meer vrijwilligers") die de mythe van het zwarte, collaborerende Vlaanderen in een wereld van heroïsch verzet tegen de moffen als historisch feit voorstelt.    Maar goed, dit is slechts een perstekst, opgesteld door iemand van de Standaard Uitvegerij, of van WPG. In de regel hebben ze daar een beurtrol om de beschikbare hersencel te gebruiken. Het is niet zeker dat deze kwakkel ook effectief in dat boek staat. Ik heb nog nooit iets gelezen van Jonathan Trigg, maar over het algemeen wordt hij nogal hoog ingeschat. Hij heeft ook boeken gepleegd over de Scandinavische collaboratie en over de moslimvrijwilligers in de SS.

    BeantwoordenVerwijderen