Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

maandag 9 juni 2014

Van 02.07 tot 31.08 IN CINEMATEK
Van 02.07 tot 31.08 

in CINEMATEK
 

cyclus

Peter Lorre

 

Vijftig jaar na zijn dood wordt de Oostenrijkse acteur Peter Lorre nog altijd vereenzelvigd met zijn sinistere hoofdrol in M van Fritz Lang. Maar uit zijn bijna honderd filmrollen blijkt dat Lorre een veelzijdig acteur was die er in slaagde de typecasting waarvan hij vaak het slachtoffer was te overstijgen.

CINEMATEK toont een ruimhartige selectie uit zijn vertolkingen, plus die ene film die hijzelf geregisseerd heeft, Der verlorene.

CINEMATEK, Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel


---------------------------------------------------------------------------------
Peter Lorre (1904 – 1964)

Peter Lorre was a man for all seasons, of moeten we zeggen: a man for all nationalities. Hij speelt een paar maal een Sovjet spion (in Background to danger van Raoul Walsh en Silk stockings van Rouben Mamoulian), een Nederlandse detectiveschrijver (The mask of Dimitrios van Jean Negulesco)
of the hairless Meixcan in Secret agent van Alfred Hitchcock. Hij haalt zijn beste Frans accent boven in Strange cargo van Frank Borzage en Passage to Marseille van Michael Curtiz, geeft leven aan een Poolse verzetsheld in The conspirators van Jean Negulesco en incarneert Raskolnikov in Josef von Sternbergs Crime and punishment. En hij kruipt acht maal in de huid van de Japanse speurneus Mr. Moto. We tonen onder meer Thank you, Mr. Moto en Mr. Moto takes a chance.

Vaak wordt hem gevraagd een crimineel neer te zetten. Of op zijn minst een verdacht, licht ontvlambaar of weinig koosjer sujet. Deze typecasting, waar hij in Hollywood het slachtoffer van was, gaat terug op zijn Duitse periode. Lorre maakt in 1931 een verpletterende indruk als de vermeende kinderlokker in M van Fritz Lang. Lorre werkt vervolgens nog een paar jaar in Duitsland (zoals in de komedie Die Koffer des Herrn O.F. en F.P.1 antwortet nicht).

Na de machtsovername door de nazi’s in 1933, verlaat Lorre Duitsland. Eerst belandt hij in Londen, waar hij in The man who knew too much van Hitchcock speelt, hoewel hij het Engels amper machtig is. Dit lost hij op door zijn tekst fonetisch te leren. Vervolgens neemt hij de wijk naar Hollywood waar hij vrij snel de rol van Mr. Moto (ook wel bekend als Charlie Chan) aangeboden krijgt. Hij vertolkt deze Japanse detective in acht films tijdens de tweede helft van de jaren 30.

Later krijgt hij ook andere rollen aangeboden, maar zoals hierboven beschreven: typecasting is zijn deel. Hij maakt er echter het beste van en speelt in films die ondertussen, onder meer dankzij Lorres vertolking, tot de glorie van Hollywood behoren, zoals The Maltese falcon, het regiedebuut van John Huston, Casablanca en Frank Capra’s Arsenic and old lace.

Hoofdrollen vallen hem zelden ten deel, maar dankzij krachtige vertolkingen van bijfiguren kan hij zijn stempel op de films drukken. Vanaf de jaren 50 moet hij meer en meer zijn heil bij televisie zoeken en in 1951 regisseert Peter Lorre zichzelf in zijn enige film als regisseur, Der Verlorene, een eerbewijs aan Fritz Lang en zijn rol in M.

Toch vertolkt hij in de laatste jaren van zijn leven - hij sterft in ’64 aan een beroerte - nog enkele opmerkelijke personages, zoals in The comedy of terrors van Jacques Tourneur of The raven van Roger Corman.

 

Programma

02.07    19:00

M - eine Stadt sucht einen Mörder
Fritz Lang

Duitsland 1931 / Peter Lorre, Ellen Widmann, Otto Wernicke / ZW / 110'
OND: FR - NL

Een psychopatische kindermoordenaar (een memorabele Peter Lorre) zaait terreur in de grootstad. Langs subtiele studie over degeneratie is meesterlijk in al haar facetten.

 03.07    16:00 / 06.07    20:00

Die Koffer des Herrn O.F.
Alexis Granowsky

Duitsland 1931 / Alfred Abel, Peter Lorre, Hedy Lamarr, Harald Paulsen / ZW / 77'
V: DE / OND:  ~

Op een dag arriveren in een hotel dertien koffers, met als label O.F. en de mededeling dat de onbekende eigenaar zes kamers wil. Hij daagt echter niet op en de inwoners slaan aan het fantaseren over wie het kan zijn en wat er in de koffers zou kunnen zitten. Met Lorre als journalist die munt wil slaan uit deze gebeurtenis.

04.07    20:00 / 05.07 18:00

F.P.1 antwortet nicht
Karl Hartl

Duitsland 1932 / Hans Albers, Sybille Schmitz, Paul Hartmann, Peter Lorre / ZW / 112'
OND: FR - NL

De buitenwereld verliest het contact met F.P. 1, een minidorp gebouwd op de Atlantische Oceaan, als tussenstation voor trans-Atlantische vluchten. Wat is er gebeurd? Naar een roman van sciencefictionschrijver Curt Siodmak, die later in Hollywood aan de bak zou komen. Kleine rol voor Lorre als fotojournalist.

06.07    17:30

The man who knew too much
Alfred Hitchcock

UK 1934 / Peter Lorre, Leslie Banks, Pierre Fresnay, Edna Best / ZW / 74'
OND: FR

De eerste van Hitchcocks picareske suspensethrillers. Terroristen, onder leiding van Lorre, houden een kind gegijzeld om de ouders te doen zwijgen over de geplande moordaanslag in de Royal Albert Hall.

07.07    19:00Crime and punishment
Josef von Sternberg

USA 1935 / Peter Lorre, Edward Arnold, Marian Marsh / ZW / 86'
OND: DE

Dostojevski's klassieker in een bewerking door Von Sternberg. De dreigende sfeerschepping wordt door Peter Lorre ten volle benut voor zijn superieure vertolking als Raskolnikov.

08.07    21:00

Secret agent
Alfred Hitchcock

UK 1936 / Peter Lorre, Robert Young, Madeleine Carroll, John Gielgud / ZW / 82'
OND: FR - NL

Een Brits agent (John Gielgud) moet in Zwitserland een spion van de vijand uitschakelen maar vergist zich van doelwit. Op en top Hitchcock, inclusief de vals beschuldigde verdachte en de gewetensnood achteraf. Lorre speelt de geheim agent bekend als the hairless Mexican.

09.07    20:00 / 13.07    16:00 / 16.07    20:00

Think fast, Mr. Moto
Norman Foster

USA 1937 / Peter Lorre, Virginia Field, Thomas Beck / ZW / 67'
OND: FR - NL

Peter Lorre maakt voor het eerst zijn opwachting als de mysterieuze Japanse speurneus Mr. Moto. Aan boord van een vrachtschip dat van San Francisco naar Shanghai vaart probeert hij een smokkelaarsbende te ontmaskeren.

10.07    20:00 / 13.07    18:00 / 17.07    16:00

Thank you, Mr. Moto
Norman Foster

USA 1937 / Peter Lorre, Thomas Beck, Pauline Frederick / ZW / 64'
OND: FR - NL

De tweede film met Peter Lorre als Kentaro Moto. Dit maal gaat hij de strijd aan met een stel schattenjagers, op zoek naar zeven kaarten die samengelegd de grafkamer van Dzjengis Khan onthullen, waar zich een omvangrijke schat zou bevinden.

11.07    20:00 / 20.07 16:00

Mr. Moto's gamble
James Tinling

USA 1938 / Peter Lorre, Keye Luke, Douglas Fowley / ZW / 72'
OND: FR - NL

Peter Lorre kruipt voor de derde keer in de huid van Mr. Moto. Ditmaal is hij getuige van een bokswedstrijd die gefikst is om gokfraude te plegen. Daarenboven gebeurt er ook een moord. Moto werpt zich samen met een politieman op het onderzoek.

12.07    20:00 / 21.07    16:00

Mr. Moto takes a chance
Norman Foster

USA 1938 / Peter Lorre, Rochelle Hudson, Robert Kent / 63'
OND: FR - NL

In de vierde film in de reeks treffen we Mr. Moto (Peter Lorre) in Cambodja waar hij probeert enkele opstanden tegen de regering in de kiem te smoren. Om niet op te vallen doet hij zich voor als een archeoloog. Een hele slechte archeoloog, zo blijkt.

21.07    19:00

Strange cargo
Frank Borzage

USA 1940 / Joan Crawford, Clark Gable, Peter Lorre, Ian Hunter / ZW / 112'
OND: FR - NL

Indrukwekkende film met prachtig natuurgebruik over een merkwaardig stel, Crawford en Gable, een boef en een hoer, die Cayenne ontvluchten. Zij bewerkt zijn verlossing onder invloed van een mystieke atheïst. Lorres acties dreigen hun liefdesgeluk te verstoren.

23.07    20:00 / 27.07 16:00

All through the night
Vincent Sherman

USA 1942 / Humphrey Bogart, Conrad Veidt, Kaaren Verne, Peter Lorre / ZW / 107'
V: EN / OND:  ~

Misdaadkomedie met Bogey als een sportpromotor verdacht van moord op een nachtclubeigenaar. In een poging zijn onschuld te bewijzen stoot hij op een vijfde colonne nazi’s. Lorre als een ongure misdadiger met bloed aan de handen.

26.07    19:00

The Maltese falcon
John Huston

USA 1941 / Humphrey Bogart, Peter Lorre, Mary Astor, Sydney Greenstreet / ZW / 100'
OND: FR - NL

Bogart is memorabel als de sardonische detective Sam Spade, op zoek naar een verloren beeldje. Hustons debuut, naar Dashiell Hammett, geldt voor vele filmhistorici als het prototype van de film noir. Met Lorre als de dubieuze Joel Cairo.

28.07    19:00

Casablanca
Michael Curtiz

USA 1942 / Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, Peter Lorre, Claude Rains / ZW / 102'
OND: FR - NLKlassieker én cultfilm. Een onverwoestbaar, virtuoos gedraaid melodrama met WO II-intrige. Suspens en romantiek rond Bogart en Bergman in Rick's Café. Met Bergmans beroemde, vaak verkeerd geciteerde citaat aan de barpianist: "Play it once, Sam, for old times' sake". Tegen de achtergrond van de beroemdste liefdesdriehoek uit de geschiedenis vertolkt Lorre een kleine crimineel.

31.07    16:00

The Boogie Man will get you
Lew Landers

USA 1942 / Boris Karloff, Peter Lorre, Maxie Rosenbloom / ZW / 66'
V: EN / OND:  ~

Een jonge vrouw wil een oud landhuis tot hotel ombouwen, maar de vorige eigenaar - een mysterieuze “dokter” die supermensen probeert te creëren - vergalt de pret. En veel hulp van de plaatselijke sheriff (ook een “dokter”), gespeeld door Peter Lorre, krijgt ze ook niet in deze efficiënte horrorkomedie.

02.08    17:00

Arsenic and old lace
Frank Capra

USA 1941-1944 / Cary Grant, Peter Lorre, Priscilla Lane / ZW / 118'
OND: FR - NL

Een gitzwarte farce en Broadwayhit met een manische Cary Grant die zijn tantes probeert duidelijk te maken dat het niet netjes is om oude heren te vergiftigen. Kijk uit naar het monster van Frankenstein. Lorre is een immer beschonken plastisch chirurg.

04.08    19:00

Passage to Marseille
Michael Curtiz

USA 1944 / Humphrey Bogart, Claude  Rains, Michèle Morgan, Peter Lorre, Sydney Greenstreet / ZW / 110'
OND: NL

Humphrey Bogart als verbeten journalist die zich verzet tegen het Pact van München, veroordeeld wordt voor moord en op Duivelseiland gevangen wordt gezet met andere verzetstrijders, zoals Lorre.

06.08    20:00 / 07.08 16:00

Background to danger
Raoul Walsh

USA 1943 / George Raft, Sydney Greenstreet, Brenda Marshall, Peter Lorre / ZW / 79'
OND: FR - NL

Een flukse spionagefilm met George Raft als een Amerikaanse koopman die in 1942 in een strijd terecht komt tussen de nazi’s en de Sovjets in het neutrale Turkije. Een van de vele films die probeerde in te haken op het succes van Casablanca met Lorre ditmaal als een Sovjetagent.

08.08    20:00 / 10.08    16:00

The mask of Dimitrios
Jean Negulesco

USA 1944 / Peter Lorre, Sydney Greenstreet, Victor Francen / ZW / 95'
OND: FR

Een Nederlandse misdaadauteur bestudeert een overleden internationale bendeleider, maar die blijkt nog in leven. En dat is het verschil met Citizen Kane, waarnaar deze vlotte avonturenfilm werd gemodelleerd.

09.08    18:00 / 12.08    20:00

The conspirators
Jean Negulesco

USA 1944 / Hedy Lamarr, Paul Henreid, Peter Lorre, Sydney Greenstreet / ZW / 101'
V: EN / OND:  ~

Een Nederlandse verzetsheld raakt in Lissabon betrokken bij een undercoveroperatie waarvan één van de leden wellicht een nazispion is. Het is zijn taak om de man te ontmaskeren. Peter Lorre als het Poolse lid van de verzetsbeweging.

13.08    18:00 / 15.08    16:00

The verdict
Don Siegel

USA 1946 / Sydney Greenstreet, Peter Lorre, Joan Lorring / kleur / 86'
V: EN / OND:  ~

Siegels eerste langspeelfilm was deze film noir over een commissaris van Scotland Yard die ontslagen wordt nadat door een fout van hem een onschuldige geëxecuteerd wordt. De commissaris zoekt eerherstel, met de hulp van Lorre.

14.08    18:00 / 17.08    16:00 / 18.08    20:00

The beast with five fingers
Robert Florey

USA 1946 / Peter Lorre, Robert Alda, Victor Francen / ZW / 88'
OND: FR - NL

Sinistere mengeling van Orlacs hände en The Addams family over een concertpianist wiens hand na zijn dood opnieuw tot leven komt en een serie moorden pleegt. Met een verbluffende Peter Lorre.

16.08    18:00 / 20.08    20:00

Three strangers
Jean Negulesco

USA 1946 / Sydney Greenstreet, Geraldine Fitzgerald, Peter Lorre / ZW / 93'
V: EN / OND:  ~

Drie vreemdelingen leggen samen om een lotje te kopen dat volgens de legende aan de vooravond van het Chinese nieuwjaar geluk kan brengen. Regisseur Jean Negulesco was een fan van Lorre en kon na veel vijven en zessen Warner Bros. overtuigen om hem een van de hoofdrollen te geven.

22.08    19:00

Der Verlorene
Peter Lorre

DDR 1951 / Peter Lorre, Karl John, Renate Mannhardt / ZW / 98'
OND: FR - NL

Peter Lorre regisseert eenmalig zichzelf als een neurotische moordenaar in een naoorlogse hommage aan Fritz Lang en het expressionisme, die de wortels van het nazisme blootlegt.

23.08    21:15

Beat the devil
John Huston

USA 1953 / Humphrey Bogart, Gina Lollobrigida, Jennifer Jones, Peter Lorre / ZW / 93'
OND: FR - NL

Avonturiers willen uraniumvelden in Afrika bemachtigen. Geld en mislukking zijn favoriete thema's van Huston, ook in deze satirische parodie van de avonturenfilm met spitse dialogen van Truman Capote. Bogart leidt de all-star cast, met verder onder anderen Gina Lollobrigida, Jennifer Jones en Peter Lorre.

24.08    15:00

20.000 mijlen onder de zee
Twenty thousand leagues under the sea
Richard Fleischer

USA 1954 / Kirk Douglas, James Mason, Peter Lorre, Paul Lukas / kleur / 126'
OND: FR - NL

De fascinerende verfilming van het wereldberoemde avonturenboek van Jules Verne wordt nog steeds bewonderd wegens technische perfectie, prachtige kleurenfotografie, humane inhoud.

27.08    17:00

Silk stockings
Rouben Mamoulian

USA 1957 / Cyd Charisse, Fred Astaire, Peter Lorre / kleur / 117'
OND: FR - NL

De musicalversie van Ninotchka met Charisse (in de rol van Garbo) die op dienstreis in Parijs bezwijkt voor de charmes van Astaire en de geneugten van het kapitalisme. Lorre vertolkt een van de drie Sovjetkameraden die haar willen terughalen naar de USSR.

30.08    17:00

The comedy of terrors
Jacques Tourneur

USA 1963 / Vincent Price, Boris Karloff, Peter Lorre / kleur / 83'
OND: FR - NL

De troef van deze door Corman-scenarist Matheson geschreven horrorparodie is een schitterende cast, geleid door Price als doodgraver die zijn klanten in spe een handje onder de grond helpt.  Peter Lorre is z'n assistent. Heerlijk vermaak.

31.08    15:00

The raven
Roger Corman

USA 1963 / Vincent Price, Boris Karloff, Peter Lorre / kleur / 86'
OND: FR - NL

Poe's gedicht uitgesponnen en geronnen tot een volbloedparodie met Vincent Price als één van drie rivaliserende magiërs. Peter Lorre en Boris Karloff zijn de twee andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten