Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

zaterdag 12 juli 2014

EFA heeft een fonds opgericht voor Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov

Bezorgd over de laatste ontwikkelingen in de zaak van de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov, heeft de European Film Academy een fonds opgericht om geld bijeen te krijgen voor zijn verdediging en financiële steun aan zijn jonge kinderen.

Oleg Sentsov, die achter de Euro Maidan protesten in Kiev stond en zich uitsprak tegen de annexatie van de Krim door Rusland, is op 10 mei 2014 door de veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB) in zijn huis in Simferopol gearresteerd, en naar Moskou gebracht waar hij in gevangenschap wacht op zijn proces.

Gedurende drie weken werden van officiële zijde over de aanklacht geen mededelingen gedaan totdat op 30 mei de veiligheidsdienst van de Russische Federatie naar buiten bracht dat de heer Sentsov, samen met drie anderen, aangeklaagd was vanwege de organisatie van een terroristisch netwerk en de voorbereiding van terroristische aanvallen.
 
Op initiatief van de Board van de European Film Academy heeft een illustere groep Europese filmprofessionals op 10 juni een brief aan de Russische autoriteiten  ondertekend, waarin ze hun bezorgdheid uiten en een oproep doen voor een goede behandeling en een eerlijk onderzoek.
Op 7 juli, bijna twee maanden na zijn arrestatie, kwam de zaak in Moskou voor. Ondanks het feit dat hij zei niet schuldig te zijn, en ondanks het beroep van Sentsovs verdediging om hem vrij te laten of anders de gevangenschap te vervangen door huisarrest, oordeelde de rechter dat Oleg Sentsov tot aan zijn proces op 11 oktober in de gevangenis moet blijven.
 
EFA Member Sergei Loznitsa vatte de speech van Oleg Sentsov als volgt samen: Hij benadrukte dat hij nooit lid is geweest van welke groep extremisten ook en dat hij nooit aanslagen heeft voorbereid in de Krim of elders. Hij ontkende alle tenlasteleggingen en vertelde dat hij is gemarteld. Hij vreest voor zijn leven. Oleg Sentsov beschouwt zichzelf als een burger van de Oekraïne (en niet van Rusland). Hij uitte de wens om terug te keren naar zijn geboorteland, de Oekraïne.
 
Intussen is een klacht over de arrestatie van Oleg Sentsov, zijn lange voorarrest en zijn behandeling gedeponeerd bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens, bovendien met het verzoek om toegang te krijgen tot zijn dossier.

In an effort to help Oleg Sentsov, the European Film Academy has now called upon its members to donate money for the coverage of legal expenses and to support his young children. All donations are welcome any amount will help! Thank you! 

For further information, please contact press@europeanfilmacademy.org  - website : www.europeanfilmacademy.org
 
PLEASE NOTE: EFA cannot issue donation receipts in this special case due to German tax rules!

Berlijn, 11 juli 2014


Geen opmerkingen:

Een reactie posten