Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

donderdag 18 september 2014

GUY BAEKELMANSTentoonstelling Guy Baekelmans
5 oktober 2014
21 december 2014

vzw Museum Felix De Boeck
Kuikenstraat 6
1620 Drogenbos
Naar aanleiding van de publicatie van het boek Guy Baekelmans, een spirituele reis, toont het FeliXart Museum een selectief overzicht van de werken van de kunstenaar.

Deze begon in 1968 met figuren en vormen in de stijl van Pop art en Hard edge, dan voerde Guy Baekelmans (°1940, Berchem) al snel vereenvoudigingen in vorm en kleur door. De evolutie naar het constructivisme ging in de eerste 20 jaar gepaard met een vroege interesse in de Oosterse filosofieën en leidde tot optische en dynamische wisselwerkingen geconstrueerd in het vierkant. Samen met o.a. P.R. de Poortere en Guy Vandenbranden stichtte Guy Baekelmans in 1972 het Internationaal Studiecentrum voor Constructieve Kunst. Vanaf de jaren ’80 neemt het belang van het driedimensionale toe met autonome, dikwijls monumentale sculpturen. Er volgt een vrijere expressie vanuit een boeddhistisch
universalisme dat Guy Baekelmans beschrijft als een opening naar onuitputtelijke referenties buiten tijd en ruimte, ontstaan door de communicatie over en weer tussen de innerlijke microkosmos en de uiterlijke macrokosmos, ondeelbaar en in totale symbiose.

De publicatie, geschreven door E. Van Buynder, F. Boenders en S. Delobel, kwam tot stand dankzij de steun van het Kunstendecreet van de Vlaamse overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten