Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

maandag 6 oktober 2014

LITERAIRE TRIVIA


De Deense filosoof Sören Kierkegaard was niet wars van een pseudoniem min of meer, voor de meeste ervan ging hij te rade bij de romans van Charles Dickens en de films van W.C. Fields: Victor Emeritus, Johannes DeSilentio, Nicholas Notabene, Virgilius Haufniensis, Hilarius Bookbinder, Johannes Climacus, Frater Taciturnos en Constantin Constantinus.

De Poolse auteur Jerzy Kosinski (1933-1991) sprak en las Pools, Russisch, Italiaans, Spaans, Oekraïns en Esperanto (ooit door een Pool ontworpen) maar om hulp met zijn Engels draaide hij laat op de avond regelmatig de '0' en vroeg de schakelbordbedienaars van de telefoonmaatschappij om info over spraakkunst of de betekenis van een woord.
Kosinski begon te publiceren onder het pseudoniem Joseph Novak.

Nobelprijsdrager voor literatuur, Sinclair Lewis, heeft wel eens de baan van ghostwriter waargenomen voor Jack London. Lewis haalde wel meer literaire en andere grapjes uit, zo doopte hij zijn zoon Wells naar zijn favoriete auteur, H.G. Wells, en in het begin van de jaren twintig reed Lewis door de Londense straten en riep iedere keer als hij iemand met een baard zag: Bever!
Lewis stierf in een verzorgingstehuis in Rome.

3 opmerkingen:

  1. Is dat een grap: Kierkegaard en W.C.Fields?! Kan natuurlijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en in het begin van de jaren twintig reed Lewis door de Londense straten en riep iedere keer als hij iemand met een baard zag: Bever!

    Schitterend!

    BeantwoordenVerwijderen