Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

zaterdag 29 november 2014

DE BESTE FILM OVER VROUWEN OOITHet is verdomd moeilijk om nog iets toe te voegen aan de lijst van 4 sterren reacties (maar liefst 10) die op het omslag van de dvd van Clouds of Sils Maria (originele titel Sils Maria) staan, één iemand heeft zich blijkbaar  vergist en heeft er maar drie gegeven (Het Parool), waarschijnlijk die dag iets slechts gegeten?

En het moet gezegd, zelden zo een artistieke creatie gezien die het theater van het dagelijkse leven incorporeert in het theater op de planken en omgekeerd.

Het is het verhaal van de ouder wordende actrice Maria Enders die niet aan de zijlijn wil staan, maar die met haar leeftijd wordt geconfronteerd wanneer ze de rol van de vrouw van middelbare leeftijd Helena in het toneelstuk Maloja Snake* krijgt aangeboden. Laat dat nu het stuk zijn waarin Maria als negentienjarige debuteerde in de rol van Sigrid die de oudere Helena om haar vinger windt en haar zelfs haar lesbische ik laat ontdekken, die haar uiteindelijk te gronde richt en dan uit haar leven verdwijnt.

Dus wanneer regisseur Klaus Diesterweg haar de rol van Helena aanbiedt twijfelt ze sterk of ze die rol wel aankan, of die wel wil, Maria denkt nog steeds dat ze Sigrid is en nooit Helena kan zijn. Maria’s secretaresse Valentine probeert haar echter te overhalen om de rol aan te nemen. Wanneer Maria uiteindelijk accepteert, gaat het tweetal samen naar het huis in Sils Maria waar de pas overleden auteur van het toneelstuk woonde. Daar ontspint zich tijdens de repetities met vallen en opstaan, haast dezelfde situatie die in het toneelstuk voorkomt.

Een praatfilm, ja, maar wat voor een. De Franse regisseur Olivier Assayas (1955) brengt met Sils Maria een ode aan alle actrices waarmee hij ooit werkte. Sils Maria is zijn vijfde film met de wonderbaarlijke Juliette Binoche (L’heure d’été/Paris, je t’aime/Alice et Martin/Rendez-vous) in het verleden werkte hij ook met Danielle Darieux en Catherine Deneuve in Le lieu du crime en met Isabelle Huppert en Emanuelle Béart in Les destinées sentimentales.

In deze Sils Maria moet Binoche echter op de tenen staan om zich niet te laten overdonderen door Kristen Stewart* (The Twilight Saga/Into the Wild/ ze speelde op 12-jarige leeftijd ook naast Jodie Foster in Panic Room). Voeg daarbij dan nog Chloë Grace Moretz (die met haar 17 jaar al meer dan vijftig films op haar actief heeft) die als Jo-Ann Ellis de rol zal spelen van Sigrid en je hebt zowat de beste film over vrouwen en met vrouwen die er tot nog toe is gemaakt.
 
* Maloja Snake is een natuurverschijnsel in de bergen tussen Zwitserland en Italië
* De eerste keuze van producent Charles Gilbert was Kristen Stewart, maar deze kon de film niet in haar schema passen. Dus werd de rol aangeboden en aangenomen door Mia Wasikowska, maar die liet hem gelukkig zitten en toen Stewart opnieuw werd gevraagd... de rest is geschiedenis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten