Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

zaterdag 27 december 2014

LITERAIRE TRIVIA


James A. Michener (1907-1997) was een wees en wist niet wie zijn ouders waren. Al wat hij wist is dat hij werd geboren in New York City en al vlug werd geadopteerd door de Quakerfamilie Edwin en Mabel Michener van Doylestown, Pennsylvanië. Ooit zei hij over zijn afkomst dat hij misschien wel een Jood was, of zwart bloed in zijn aderen had, van een ding was hij zeker, hij was niet van Oosterse afkomst.
Michener publiceerde zijn eerste boek Tales of the South Pacific toen hij al veertig was. Hij kende de uitgeverswereld van vroeger toen hij voor uitgeverij MacMillan in New York City schoolboeken redigeerde en samenstelde. Voor een van die tekstboeken over Amerikaanse geschiedenis koos hij een foto van Errol Flynn, om de Amerikaanse man te typeren (Flynn werd geboren in Tasmanië!).
Het boek belandde in de scholen net veertien dagen voor Flynn werd beschuldigd van verkrachting van minderjarigen.

                                                                       ****

Rod McKuen (1933) debuteerde als filmster in Rock, Pretty Baby (1956), een strand- en bikinifilm, wat de titel ook anders moge beweren. Hij speelde er naast Sal Mineo die de onsterfelijk zin mag debiteren: 'Ik ben het slachtoffer van de grootste sociale ziekte van onze generatie: ouders.' Daarbij werd veel van zijn muziek in films gebruikt en ook leende hij zijn stem wel eens aan een tekenfilm figuurtje. Hij werd echter wereldberoemd toen hij de song uitbracht:
Soldiers who want to be heroes
number practically zero
But there are millions
who want to be civilians
McKuen publiceerde tussen 1966 en 1986 maar liefst 15 dichtbundels en daarvan werden er tot nu toe 40.000.000 exemplaren verkocht. Listen to the warm werd in 1971 vertaald door Cees Nooteboom als Liefde in woorden.
McKuen vertaalde ook, met veel succes trouwens, Jacques Brel's Ne me quitte pas (If you go away) en Le Moribond (Seasons in the Sun), hoewel voor de kenners van de Brel versie er nogal veel dichterlijke vrijheid aan te pas kwam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten