Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

zaterdag 3 januari 2015

DE PARABEL VAN DE VADDER EN DE LIJNEN VAN WELLINGTON


foto HLN
* Het eigenzinnig jaaroverzicht van 2014 is samengebracht onder de titel De Parabel van het Ezelsoor (uitgeverij VRIJDAG) en werd geschreven door Ivan De Vadder die een tekst verzon bij de soms schitterende politieke tekeningen van Karl Meersman (die er tussen haakjes in slaagt om GAL helemaal te doen vergeten). Eerlijk is eerlijk, ik heb het boekje in één adem uitgelezen ( Wilde ik het snel achter de rug hebben?) om de tekeningen intenser te bekijken. De Vadder mag een goed prater zijn, van schrijven heeft hij geen kaas gegeten, jammer. Maar koop het boekje, alleen al voor de cartoon van Laurette Onkelinx, die het parlement verwart met een vismijn, is het de moeite waard.


* Linhas de Wellington is een Portugese productie waarin, met respect voor de taal van de protagonisten, Engels, Frans en Portugees wordt gesproken. Ik vermoed dat deze gebeurtenissen in de les geschiedenis in Portugal aan bod komen, zodat de Portugezen ook hun aandeel kunnen opeisen voor de nederlaag van Napoleon. Maar enkel als je weet dat de Engelsen en Portugezen samenwerkten wanneer ze terugtrokken naar de Linies, en daarbovenop ook kennis hebt van het feit dat de Fransen Portugal onder leiding van Napoleon's geliefde maarschalk Masséna binnenvielen, is deze film best te smaken.
Wie grote veldslagen verwachtte, komt bedrogen uit, neen deze film houdt zich bezig met de petite histoire van een land en de mensen die het bevolken. We maken mee dat in het geheim versterkingen worden opgebouwd, dit om de hoofdstad Lissabon te beschermen. John Malkovich is de excuse American, om de film ook op de Engelssprekende markt te kunnen verkopen, terwijl Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Michel Piccoli ook hun opwachting maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten