Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

dinsdag 6 januari 2015

LITERAIRE TRIVIA


Herman Melville (1819-1891) kwam van moederszijde voort uit het geslacht Gansevoort, een belangrijke Nederlands-Amerikaanse familie.
In de periode dat hij Moby Dick schreef, was hij de buurman van zijn vriend Nathaniel Hawthorne die op dat ogenblik bezig was met het schrijven van The House of the Seven Gables. Het is daarom dat Melville zijn boek de opdracht meegaf: "In token of my admiration for his genius this book is inscribed to Nathaniel Hawthorne."
Er wordt verteld dat Melville op zijn eerste zeereis in 1839 zeeziek werd, wat hem niet belet heeft om over de zee te schrijven voor de rest van zijn leven. Op latere leeftijd, van 1866 tot 1885, was hij douanebeambte in New York City.

* Arthur Miller pende op zes weken tijd zijn
klassieker Dood van een handelsreiziger bij elkaar.

* Toen de omstreden dichter Ezra Pound Henry Miller's boek Tropic of Cancer voorlegde aan Obelisk Press, zei hij in het daarbij horende gesprek: "Here's a dirty book that's worth reading.

* Bij de Oscaruitreiking in 1939 kreeg Gone With the Wind een Oscar in haast iedere belangrijke categorie, maar nergens is ook maar de naam Margaret Mitchell gevallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten