Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

woensdag 28 januari 2015

ZIELENKNIJPER VOL MET BROLWOORDEN IS DE GRONDTOONDE STAAT VAN HET BOEK 2015

 

23 maart 2015 - SAVE THE DATE!

 

van 13 tot 18 uur in het Vlaams Parlement (Brussel) 
 
Op maandag 23 maart organiseert het BoekenOverleg voor de vijfde keer de Staat van het Boek. Tijdens dit symposium geven prominente sprekers hun visie op de dynamiek van het boekenvak en de letterensector. Dit jaar staat de Staat van het Boek in het teken van leesbevordering. Hoe divers wordt er gelezen? Bereiken we een uiteenlopend publiek? Wat zijn de voorwaarden voor een positief leesklimaat? En hoe kan lezen bijdragen aan onze mentale gezondheid? 

Centrale spreker is psychiater Dirk De Wachter. Hij zegt: ‘Kunstenaars, in het bijzonder schrijvers, voelen de problemen van deze tijd veel beter aan dan wetenschappers. Als ik wil weten hoe mijn patiënten de maatschappij ervaren, heb ik veel meer aan een hedendaagse roman dan aan een jaargang van The American Journey of Psychiatry.’ Dit licht hij graag verder toe in zijn keynote.

Andere sprekers zijn onder meer Chokri Ben Chikha, Sven Gatz, Mieke Van Hecke, Rachida Lamrabet, Charles Ducal en Marita de Sterck.

De Staat van het Boek is een uitgelezen ontmoetingsmoment voor auteurs, vormgevers, uitgevers, boekverkopers, bibliothecarissen, opiniemakers, beheersvennootschappen, organisatoren van literaire evenementen, politici, beleidsverantwoordelijken en lezers.

Lees het volledige programma online. Inschrijven kan vanaf 2 februari.
 
Wanneer?     Maandag 23 maart van 13 tot 18 uur
Waar?           Vlaams Parlement – Hertogsstraat 6, Brussel
Inschrijven?  Vanaf 2 februari tot en met 19 maart
                     35 euro per deelnemer
                     Gratis toegang voor leden van VAV en Stripgilde
De centrale spreker is een zielenknijper, een adept van een pseudowetenschapje. Het is eens iets anders dan een stand-up comedian, toegegeven. Voor "het boek" zowel als voor "de strip" is werkelijk om het even wat goed genoeg. (In het kielzog van de aanslag op Charlie Hebdo, werd op de VRT opnieuw Alex Agnew van stal gehaald. Zijn optreden op de Boekenbeurs als "ambassadeur van de strip" heeft kennelijk indruk gemaakt, weze het niet bij mensen uit het vak.)

Ook opmerkelijk: dat het Vlaams Fonds voor de Letteren zijn toevlucht neemt tot brolwoorden als keynote. Ten eerste is het key-note en wat een grondtoon daar komt doen is mij een raadsel, zelfs figuurlijk!

Sinds het nieuwjaarsfeestje van het VFL, weten we dat Jos Geysels een soort cordon sanitaire (hij is een warme voorstander van cordons sanitaires...) heeft opgetrokken rond Vlaamse auteurs. Of alleszins: rond Vlaamse auteurs met Vlaamse namen. Het moet allemaal een beetje politiek correct Arabisch blijven, zeker als de festiviteiten doorgaan in het parlement. Vandaar ongetwijfeld de aanwezigheid van de parttime schrijvelaar (hij definieert zichzelf als acteur, theatermaker, performer en onderzoeker, niet als schrijver) Chokri Ben Chika Ben Mohammed en Rachida Lamrabet, boegbeeld van het Centrum voor Gelijke Kansen, die speeltuin bij uitstek van politiek correcte rechteneisers en plichtenontwijkers, wiens meest recente publicatie dateert van 2008.

Zoals ik al zei: om het even wat. Echt om het even wat.

1 opmerking:

  1. En Ducal is een gepalestiniseerde stalinist-schrijver en part time antisemiet. Het is me een bende bijeen! En dat schrijvers al van heel ver iets voelen aankomen, is zeker waar voor Houellebecq, maar die zal men wel niet bedoelen, vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen