Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

vrijdag 7 augustus 2015

AFRICALIA MELDT: KIRIPI KATEMBO SIKU OVERLEDEN


Met diep verdriet melden wij u het vroegtijdig overlijden aan cerebrale malaria van Kiripi Katembo Siku. Hiermee komt er een einde aan de poëtische fotografie van de straten van Kinshasa (stad met negen miljoen inwoners).

foto SikuAls zeer jonge kunstenaar had Kiripi vele grootse plannen. Toch waren het geen luchtkastelen. Kiripi maakte zijn dromen waar en, waar hij nu ook is: hij mag er trots op zijn. De eerste editie van de Biënnale van Kinshasa kwam tot stand onder zijn impuls, zijn deelname aan 'Beauté Congo' tilde deze tentoonstelling in de Fondation Cartier te Parijs naar een hoger niveau.

Wij bij Africalia hebben Kiripi gekend, genoten van zijn gezelschap en zijn werk tijdens de monografie 'Transit - RDC', die we aan hem wijdden. Deze collectie, die van bij ons eerste contact werd opgevat als een springplank, een manier om zijn veelbelovende talent te tonen, krijgt nu het stempel van een vroegtijdig eerbetoon aan het talent van een kunstenaar die nog zo veel in zijn mars had.

36 jaar is veel te jong voor een monografie. Hij was de geestelijke kleine broer van veel Congolese artiesten, zowel in de wereld van de visuele kunsten, als in die van het woord en de literatuur.


De Congolese culturele sector en de kunstwereld verliezen vandaag een van hun kinderen. Africalia deelt in het verdriet van zijn familie, van zijn naasten en van iedereen die zijn artistieke pad en zijn levensweg kruiste. Rust in vrede en neem mooie foto's, waar je ook mag zijn.

Ook in de filmwereld was hij bezig, voor de documentaire Congo in Four Acts (2010) was hij verantwoordelijk voor de segmenten ‘Symphony Kinshasa’ en ‘After the Mine’ als regisseur. Neil Young schreef in The Hollywood Reporter:

Symphony Kinshasa
Directed by Kiripi Katembo Siku


Take a hard-hitting tour through Congo’s capitol city and discover the consequences of graft, neglect and poverty, as Siku’s film reveals Kinshasa’s imploding infrastructure. Malaria is rife, fresh water is as rare as flood water is common, electricity cables lie bare and live in the street, garbage is everywhere and as a priest notes “living in the capital is like living in a village. The services are the same, non-existent.” It’s not pretty but it’s revelatory

en

After the Mine
Directed by Kiripi Katembo Siku


Kipushi is a mining town, one of thousands keeping Congo’s elite in extreme wealth. But for those who live in the shadow of its toxic fallout, it is a very different life, one where tainted water and contaminated soil are realities. Siku’s film tells the very personal stories of those trapped in such a deadly environment.

Eveneens in 2010 was hij assistent regisseur voor de prijswinnende thriller Viva Riva!, een speelfilm. In 2012 werd hij opnieuw aangeworven als assistent regisseur en casting director, dit door de Frans-Canadees Kim Nguyen voor Rebelle een oorlogsdrama dat je niet ongezien mag laten. (In het Engels uitgebracht als War Witch)

Op de hoes van Strange Fruit (2012) van de saxofonist Fabrizio Cassol (van Aka Moon) stond ook een foto van Kiripi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten