Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

donderdag 6 augustus 2015

VAN EEN CORRESPONDENT


Het is vandaag 70 jaar geleden. Bijgevolg zullen we weer gebombardeerd worden (no pun intended) met het gebruikelijke kletsverhaal over het vileine Amerika dat het arme, op het punt staande zich over te geven Japan, op twee atoombommen trakteert. Ongetwijfeld zal ergens het woord "oorlogsmisdaad" vallen.

Hiroshima was géén "onverdedigde stad, slechts bewoond door burgers". Hiroshima was een garnizoensstad, een gigantisch bevoorradingspunt en een logistiek centrum voor het Japanse leger, dat zich begon in te graven langs de zuidelijke kusten van Honshu, in voorbereiding op de verwachte invasie van Japan. 

Japan stond niet  "op het punt zich over te geven". Integendeel. Het stond op het punt zich letterlijk tot de laatste man, vrouw en kind dood te vechten. Nog op 14 augustus, vijf dagen na het bombardement op Nagasaki, drongen elite-legereenheden het Keizerlijke Paleis binnen. Hun bedoeling was de opnameband waarop Hiro-Hito de capitulatie van Japan aankondigde (de boodschap moest nog uitgezonden worden) in handen krijgen en vernietigen, en een militair bewind installeren dat de oorlog zou verderzetten met alle middelen.

Als de militairen in hun opzet waren geslaagd, had er voor de geallieerden niet veel anders opgezeten dan daadwerkelijk te beginnen aan de moordende invasie van de Japanse eilanden. Meer atoombommen dan de twee gebruikte hadden de VS op dat moment namelijk niet. Het valt niet te schatten hoeveel slachtoffers een invasie van de eilanden zou gemaakt hebben.

De middelen die Japan nog ter beschikking had, waren niet min. Mensen schijnen vergeten te zijn dat op dat moment het Japanse leger nog nergens te velde verslagen was. Het was nog steeds een zeer geduchte en te duchten tegenstander. In het zuiden van het land waren duizenden kamikaze-toestellen verzameld en verdekt opgesteld. Een invasie van de eilanden zou vermoedelijk de oorlog met één tot anderhalf jaar verlengd hebben, met alle daaraan verbonden slachtoffers en ellende voor de bevolking van door Japan bezette gebieden en van Japan zelf.

Hiroshima en Nagasaki waren bijgevolg geen "oorlogsmisdaden". Het waren legitieme militaire acties in oorlogstijd, acties die de oorlog verkort en honderdduizenden mensenlevens gespaard hebben.

1 opmerking: