Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

zaterdag 26 september 2015

DE SMAAK VAN BEUKENNOOTJESSoetkin SoeThoudt

26 september 1969 - 17 APRIL 2013

 

Herinnering

Het is als het beeld van een afgezonderde wolk
jouw wazige vorm
van bescheiden afmetingen.
Het als een droom in een zwoele wind en het licht
kalm en veraf
traag en verstrengeld.
Zoals nu kom je naar me toe, zoals een zucht,
                                          zoals een schaduw
zoals een lichtstraal op een beslagen glas.
Je komt, je komt, je komt zonder het te willen
herinnering
herinnering met geopende armen.

Saeid Hooshangi (Iran 1966-)

VERTALING Germain Droogenbroodt

Je was drie dagen dood toen ik je terugzag. Je zweefde door de slaapkamer waarvan de gordijnen steeds wat licht doorlaten. Je zweefde van het raam naar de deur. Ik kon me niet weerhouden om het licht aan te knippen en toen was je verdwenen. Vanaf die dag blijf ik mijn ogen stijf gesloten houden in de slaapkamer en als ik ze bij toeval toch eens open, zie ik niet alleen jou, maar een heel gezelschap.
Ben je inderdaad niet alleen daar? Ben je niet eenzaam zoals je hier dikwijls was? Ik hoor het je nog zeggen: “Ik heb niet zelf gekozen om alleen te blijven!”
Je poezen maken het goed, maar dat zul je wel weten, in ieder geval, Alex verzorgt ze goed. Je hondje zal ook wel goed terechtgekomen zijn, dat vermoed ik althans, het is bij iemand die in het dierenasiel werkt.
Weet je, sinds je er niet meer bent, heb ik de gedachte ontwikkeld dat we allemaal tijdreizigers zijn en dat we steeds hetzelfde leven opnieuw leiden (lijden). Dat maakt dat je ons, Nadine en ik, waarschijnlijk opnieuw zult ontmoeten en dat je met je zorgen opnieuw kunt aankloppen bij tante Eveline, die vorige november vertrok en waarschijnlijk ergens anders een oud nieuw leven is begonnen. (We hebben haar as uitgestrooid van op het staketsel in Oostende op 17 september.) Je zult Nic van Bruggen opnieuw ontmoeten en hij zal weerom een T-shirt meebrengen uit de grootste zaak voor balletgerief in New York. In NY zul je Jeanne opnieuw ontmoeten. En hoe is het met je schoolvriendin Eunice? Ben je die al tegengekomen? Ze vertrok enkele maanden na jou op tijdreis.
Weet je, er komen nieuwe afleveringen van Doctor Who, de tijdreiziger bij uitstek die we samen bekeken en als het te spannend werd, kroop je op mijn schoot en verborg je hoofd in mijn oksel. De Doctor werd toen gespeeld door Tom Baker (Doctor van 1974 tot 1981). Toen waren het de Daleks, de Cybermen, de Zygons waarmee hij de strijd aanbond, en kwam de Doctor terecht op Zeta Minor, Planet of Evil, waar materie en antimaterie elkaar ontmoeten. Ik ben er zeker van dat we bijna alle 173 afleveringen met Tom Baker samen hebben bekeken. Laatst zag ik nog een oudje, de Doctor komt bij Vincent van Gogh terecht in Vincent and the Doctor en die was zo mooi dat me de tranen in de ogen sprongen. Op 22 september ging de nieuwe serie van start op de BBC.
Ben je de Man in Black al tegengekomen? Misschien zingt hij wel iets voor jou uit zijn The Great American Songbook? Ik zal vandaag de cd Blue Moon Swamp draaien en vooral ‘110 in the Shade’ waar Nadine en jij zo van hielden/houden. Misschien is Lemmy er ook wel bij, die heb ik uit jouw erfenis bewaard.
Nadine en ik missen je nog alle dagen, want iedere dag is er wel een woord, een zin, een gebeurtenis die ons aan jou herinnert. Maar ook mensen, Arno bijvoorbeeld. Trouwens, is Dirk-Jan daar ook? Dirk-Jan, de welopgevoede jonge man die een groots leven voor zich had, maar het niet mocht leven. Zijn tijdreizen zullen altijd van korte duur blijven, veel korter dan die van jou die 43 werd (en vandaag dus 46 zou geworden zijn). Is Michel Oukhow daar ook? Je kunt hem deze keer misschien in eigen naam bedanken voor zijn tussenkomst op het lyceum, toen je besloot je punk te blijven kleden en dat niet in goede aarde viel bij de directie. Oh ja, ik heb enkele weken geleden nog met Fred Bervoets gepraat, de Fred waarvan je het liefst een groot doek wilde. Natuurlijk zie ik Adriaan regelmatig en dan kom je ook weer ter sprake. Vorig jaar hadden we daar jouw herdenking (ik ben er zeker van dat je toekeek en er zeker enkele mensen miste die je haast hun hele leven lang had geholpen, dit terzijde) en tegelijk kwam je dichtbundel uit. Spijtig dat je dit niet meer kon meemaken, maar je zou je gedichten waarschijnlijk niet publicatierijp hebben gevonden.
Nu ik de laatste tijd lange wandelingen maak (minstens 10.000 stappen) om mijn suiker onder controle te houden, kom ik uiteraard langs diverse plaatsen die herinneringen oproepen. Bijvoorbeeld het gebouw aan de overkant van de school in de Londenstraat, waar vroeger de strafdeling huisde, de gelegenheid in de Breydelstraat waar je ooit solliciteerde om in een cabine te dansen, maar waar men je borstjes te klein vond. Noem een straat en er is een herinnering. Onze gezamenlijke bezoeken aan het Museum voor Schone Kunsten, dat binnenkort terug opengaat. Ieder plaatje of afbeelding van een schilderij van Rubens brengt herinneringen aan jouw bezetenheid met hem. Misschien kom je wel Lambert Jagenau tegen, die je ooit zei “ je moet je haar anders dragen”, wat je enkele dagen later ook deed op zijn begrafenis, waar je heel wat traantjes liet. Maar ook Lambert is een tijdreiziger. Als je daar in de put moest zitten, zoek dan John Riedijk eens op (een vriend van Nadine en mij) die zal je er wel doorheen helpen, hij was de liefste man die Nadine en ik ooit hebben gekend. We zijn naar zijn zielloos lichaam gaan kijken en dat heeft ons zo geschokt dat we jouw omhulling niet meer wilden zien. Jouw herinnering zal altijd die van een levende Soetkin zijn.
Weet je, ik heb van vele dingen spijt, maar het meest nog van het feit dat ik jou nooit de smaak van beukennootjes heb leren kennen.
 

2 opmerkingen:

  1. hey Soetkin, We missen je allemaal, je paarse en fuchsia haren kleuren onze stad niet meer, waardoor het allemaal anders is! Doe ook de groeten aan mijn moeder en vader als je ze tegenkomt in het tofste café van den hemel. Veel liefs christine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en een gelukkige verjaardag <3

    BeantwoordenVerwijderen