Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

maandag 26 oktober 2015

OM OVER NA TE DENKEN




1 opmerking:

 1. De Amerikaanse Burgeroorlog werd, zo leert ons de legende, grotendeels uitgevochten omwille van de negers. Het was een nobele strijd tegen slavernij en voor mensenrechten, uitgevochten tussen het eerzame, progressieve Noorden en het vileine, achterlijke Zuiden. De Burgeroorlog had helemaal niets te maken met de platte veroveringsdrang van het geïndustrialiseerde Noorden dat zich mateloos superieur voelde aan het agrarische Zuiden, no sir!
  Het was dat edele Noorden dat zich - met het analfabete drankorgel Ulysses S. Grant als president en met "helden" van het slag Winfield Scott Hancock, William Tecumseh Sherman en George Armstrong Custer als bevelhebbers te velde - na de Burgeroorlog begon toe te leggen op het uitmoorden van de indianen. De Verenigde Staten waren dan wel weer "verenigd", maar het Zuiden was niet meer dan een wingewest, een renegaat zonder rechten. Beslissingen werden genomen door het oude Noorden, niet door de "Verenigde" Staten. Zuidelijke officieren mochten in het leger niet dienen als officieren, Zuidelijke West Pointers waren zelfs ├╝berhaupt niet toegelaten in dat leger.
  Het is dus niet overdreven te stellen dat het Noordelijke leger, luttele jaren na zijn nobele "bevrijdingsoorlog" voor het ene ras, op uitroeiingsoorlog trok tegen een ander ras.
  Ik heb het altijd vreemd gevonden dat zo weinig mensen de discrepantie lijken op te merken en blindelings het fabeltje van het goede Noorden en het slechte Zuiden blijven nakakelen.
  Abraham Lincoln was een machtsgeile potentaat, een bedrieger die de wet naast zich neerlegde als het hem uitkwam, een politicus in hart en nieren die van zijn volgelingen verwachtte dat ze luisterden naar zijn woorden maar vooral niet keken naar zijn daden. Deze "grootste Amerikaanse president uit de geschiedenis" maakte tot het einde van zijn leven zelf gebruik van slaven, eigendom van de familie van zijn echtgenote.

  Over hypocrisie gesproken.

  BeantwoordenVerwijderen