Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

maandag 26 september 2016

SOETKIN


Soetkin on Coney Island (foto Jeanne Beeze)

Soetkin

Jouw verjaardag voert Nadine en mij terug in de tijd. Er was in 1969 ook een nazomer bezig die voortliep na 26 september tot in de eerste dagen van oktober.
Het feit dat je een huismus was, en niet die globetrotter die je later werd, moet je van ons aannemen. Zodra Nadine je in de kinderwagen legde en aan een wandeling begon, begon jij te wenen en je was pas tevreden als je terug thuis was.
Bij het nakijken van je nalatenschap wat betreft muziek, zie je ook een evolutie die je vrienden waarschijnlijk nauwelijks kunnen verenigen met jou. Natuurlijk hebben we al je punkplaten aan één persoon gegeven, wat resteerde, waren de gekste dingen, een lp met de naam Sprookjes verteld door Tante Terry en een andere lp Ali Baba en de veertig rovers. Daarnaast waren er ook Rapoensel, Aladin en de Wonderlamp, Repelsteeltje en Vrouw Holle.
Een andere periode werd ingeleid met de lp Vader Abraham in Smurfenland en met het 45-toeren plaatje van Hai! Pipi Langkous (de enige echte versie van de tv). Je was gek op die gekke roodharige meid, maar ook voor Emiel (van Astrid Lindgren) moest de tv op en samen keken we naar Kinderen van de zoutkreek (Bootsman werd lange tijd te pas en te onpas gebruikt hier in huis).
Dan is er Saturday Night Fever die de opvolger was van Luv’s Ooh, Yes I Do en de Dolly Dots’ Tell it all about Boys, Boney M met Ma Baker en ABBA was er met Take A Chance On Me.
De enige keer dat je in onze (mijn) richting kwam was met Fire (compositie Bruce Springsteen) en Love is like a Rolling Stone van de Pointer Sisters.
Hierna kwam wat we hier thuis het doortrekken van de jachtbak noemden, waarmee punk werd bedoeld.
Hoewel, helemaal verloren was je blijkbaar niet, want in je droevige dagen kwam je wel eens een cd lenen en dat was dikwijls de zware kost, zoals Mahler’s Derde Symfonie en meer van dat. Dat je van Johnny Cash hield ligt voor de hand, hij kon verdomd zwart zijn. En je 45-toerenplaat op lp-formaat van Love Will Tear Us Apart van Joy Division is ook niet van de opgewekste. Met Nadine had je Creedence Clearwater Revival en later John Fogerty (solo) gemeen.
Ik wil echter eindigen met een song van Nat King Cole waar ik als 14-jarige al mee dweepte:

Unforgettable
That's what you are
Unforgettable
Tho' near or far
Like a song of love that clings to me
How the thought of you does things to me
Never before has someone been more
Unforgettable in every way
And forever more, that's how you'll stay


5 opmerkingen:

 1. Indrukwekkende hommage aan Soetkin.
  "Zeg me van welke muziek je houdt en ik zal je zeggen wie je bent", Een dooddoener, maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wie je graag ziet laten gaan is het moeilijkste en het pijnlijkste wat er is
  ik leef met jullie mee, al ben ik intussen zelf ervaringsdeskundige
  knuffel voor nadine, poot voor jou

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi verwoord en héél herkenbaar voor een heel aantal "oud-punkers" denk ik :-)
  Abba, Boney M, enz...
  Iets wat we niet meteen deelden met elkaar, want dat was not done uiteraard.
  Later wat tegen mekaar opscheppen over de coolste bands, nog heel wat jaren later kon iedereen dan zichzelf (terug) zijn qua muziek en mocht er hardop over gepraat worden.
  Zelf ben ik ook opgegroeid met de muziek die je omschreef, maar ook met Bob Dylan, Janis Joplin, Lou Reed én uiteraard een scala aan kleinkunst (Elly en Rikkert, Jaap Fisher, Boudewijn De Groot, Robert Long, ...)
  Het had fijn geweest om nu met Soetkin over al die muziek en oude series te kunnen palaveren. Ik hoop dat ze het ergens hoort en ziet.
  Veel sterkte nog!
  Groet, Nina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad een herkenbaar verhaal. Bij ons thuis was het vooral mijn moeder die veel muziek van Elvis en Mario Lanza draaide. Met de liederen van Mario Lanza konden we uit volle borst meezingen.
  Mijn moeder kon een deel van de punksongs wel waarderen, Nina Hagen vond ze best wel leuk. Alleen My way, de versie van Sid Vicious kon absoluut niet aanhoren.

  BeantwoordenVerwijderen