Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

dinsdag 6 juni 2017

50 JAAR GELEDEN......debuteerde in Zandvoort, bij de Grand Prix van Nederland, de wondermooie Lotus 49, een van de mooiste, en meest succesrijke, F1-wagens ooit. 
De auto won, "straight out of the box" zoals ze dat noemen, met de zeer grote Jim Clark aan het stuur.
Nog in 1970 zou de Lotus 49 Jochen Rindt op weg zetten naar zijn (posthume) wereldtitel, met een overwinning in Monaco.
In 1967 in Zandvoort was niet enkel de auto nieuw, ook de motor reed zijn eerste race. Die motor was de Cosworth DFV V8. 
In 1967 was de motor nog exclusief voor Team Lotus, maar vanaf 1968 was hij te koop voor iedereen die er een wilde. Op die manier lag hij aan de basis van wellicht de meest pittoreske periode in de F1-geschiedenis. In de jaren 70 en 80 schoten F1-teams als paddestoelen uit de grond. Het enige wat je nodig had was een auto. Een motor kon je kopen. Op die manier glipte de controle over de racerij uit de handen van de grote fabrikanten, genre Ferrari, Mercedes, Renault, Matra en dergelijke. Het racen werd er alleen maar beter mee.
De Cosworth werd nog succesrijker dan de Lotus 49. Tussen 1967 en 1985 (!) won de motor meer dan 150 Grands Prix.


Op de foto: Jim Clark in Zandvoort in 1967. Let op het ontbreken van veiligheidsgordels. Die zouden pas in 1972 verplicht worden.


1 opmerking:

  1. toch was de versie van goud en zwart, met reclame van sigarettenfabrikant John Player's Special, nog mooier en ├ęcht legendarisch.

    BeantwoordenVerwijderen