Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

dinsdag 30 januari 2018

TET-OFFENSIEF


Een Amerikaanse soldaat huilt uit bij een kameraad
na een gevecht in midden- Vietnam
Vannacht zal het vijftig jaar geleden zijn dat in Zuid-Vietnam het Tet Offensief begon, een gezamenlijke aanval van de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger tegen militaire- en burgerdoelwitten in het zuiden. Niemand hield echt rekening met een aanval. Tet, het Vietnamese nieuwjaar, had de afgelopen jaren altijd op een staakt-het-vuren kunnen rekenen.
Op de eerste aanvallen in de nacht van 30 op 31 januari volgden 21 weken van intense gevechten op plaatsen die een lugubere bijklank kregen. Khe Sanh, bijvoorbeeld. En de oude keizerlijke stad Hué. De gevechten sukkelden door tot in augustus en eindigden met een klinkende militaire overwinning van het Zuiden en de VS. Tegen die tijd hadden ze de propagandaoorlog echter al lang verloren. 
In januari arriveerde de dienstplichtige Joe William Haldeman, een 24-jarige combat engineer, in Vietnam. Hij kreeg meer dan zijn deel van de actie op de Centrale Hooglanden, in de buurt van de stad Pleiku, raakte levensgevaarlijk gewond in de strijd en kreeg daarvoor een Purple Heart


Door zijn belevenissen in Vietnam werd hij geïnspireerd tot zijn eerste roman War Year. Haldemans roman The Forever War, is eveneens op de oorlog in Vietnam gebaseerd. Dit boek won zowel de Hugo als de Nebula Award. Het boek werd door Belgische striptekenaar Marvano (pseudoniem van Mark van Oppen) omgewerkt tot een striptrilogie. De filmrechten van deze stripversie zijn gekocht door regisseur Ridley Scott, die de rechten van het boek niet kon verkrijgen. De samenwerking tussen de Haldeman en Marvano leverde later een vervolg trilogie op: Een nieuw begin, gebaseerd op Forever Free.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten