Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

woensdag 17 januari 2018

ZUURVRIJIn het degelijke, altijd interessante ZUURVRIJ Berichten uit het Letterenhuis (nummer 33) van december 2017 (verschijnt 2 x per jaar), kun je een artikel vinden met de titel: Van een bezette stad naar The Milky Ways (and Beyond), het werd geschreven door Clara Jacques.
Het gaat in hoofdzaak over de happening van vrijdag 9 juli 1965, met Yoshio Nakajima, Wout Vercammen, Hugo Heyrman en Panamarenko.
Wout Vercammen kwam die avond met de Japanner Nakajima aan een koord de Antwerpse Groenplaats opgewandeld (diezelfde Jap had voordien tijdens een gelijkaardige manifestatie  een auto aan diggelen geslagen in Amsterdam).
Een tweede en vervolgens een derde happening volgden, de laatste op zaterdag 25 september 1965, tegelijk verscheen het tijdschrift Happening News. Die laatste happening die gewoon een herhaling met variaties op de vorigen was, haalde de pagina’s van de toenmalige Volksgazet en dat met een niet al te vriendelijke titel: “Nozembende opgeleid”.
In het artikel kon je lezen: “De politie ging vervolgens over tot de opleiding van een achttal straatschuimers waaronder (eigenlijk moest dat onder wie zijn) 5 Belgen, een Duitser, een Nederlander en… een Japanner.
In Gazet van Antwerpen kon je dan weer lezen dat de Japanner samen met zijn vrouw een bevelschrift aangezegd kregen dat ze het Belgische grondgebied binnen de 24 uur moesten verlaten.
(Tja den Theo (Francken) kan hier alleen maar van dromen)
Uiteraard komen in dit 128 pagina’s tellende tijdschrift ook nog anderen aan het woord: Johan Vanhecke over Johan Daisne, Erik Spinoy over Van Ostaijen, Hilde van Mieghem over Hugo Claus, Jan Vanriet over het schrijversprotest in ’68 en zoveel meer.
ZUURVRIJ is te verkrijgen in het Letterenhuis aan de Minderbroederstraat 22, 2000 Antwerpen, losse nummers kosten zes €.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten