Bedenkingen, mijmeringen, oprispingen.

vrijdag 1 juni 2018

VAN EEN CORRESPONDENTThe Once and Future King

Op 5 juni zal het vijftig jaar geleden zijn dat Robert Francis Kennedy werd vermoord door de Palestijn Sirhan Bishara Sirhan die, naar eigen zeggen, de moord pleegde “voor zijn vaderland”.

Ik was vijftien. De moord op Robert’s broer, de president, stond nog glashelder in het geheugen gegrift. De moord op JFK was een traumatische ervaring geweest voor de wereld in z’n geheel. Met Bobby leek het nog erger. Meer nog dan zijn broer John, die had moeten functioneren binnen de realiteit en zulks onvermijdelijk niet tot ieders tevredenheid, droeg de (relatief) ongerepte presidentskandidaat Robert de hoop van miljoenen met zich mee. Opnieuw dook Camelot op, met Bobby als once and future king…

In de voorverkiezingen van Californië scoorde hij een klinkende overwinning. Het Witte Huis leek opeens binnen bereik. Hij had zijn aanhangers toegesproken in een zaal van het Ambassador Hotel in Los Angeles. Zoals gepland nam hij daarna een binnenweg doorheen de keukens van het hotel naar de perszaal. Daar wachtte zijn moordenaar met een .22 revolver.

Het was misschien een soort van noblesse oblige dat er ook rond de moord op Bobby enige samenzweringstheorieën ontstonden. Maar men kon moeilijk ontkennen dat Sirhan op Kennedy had geschoten, vermits de moord was vastgelegd op camera. Tijdens de rechtszaak bekende Sirhan dat hij Kennedy had vermoord with twenty years of malice aforethought. Die twintig jaar sloeg op de oprichting van de staat Israël, zoals hij later uitlegde aan David Frost.

Bobby’s lijk werd per trein van de westkust naar de oostkust gebracht, dwars doorheen de Verenigde Staten. Toen bleek pas goed hoe groot de schok was geweest. Fotograaf Paul Fusco zat op de trein. Zijn boek ‘RFK Funeral Train’ bezorgt me nog altijd, en telkens opnieuw, een krop in de keel.  

De Kennedys waren gehaaide politici en zeker geen heiligen. Maar miljoenen mensen gaven Bobby hun vertrouwen als hij zei dat Some men see things as they are and say “Why?” I dream things that never where and say “Why not?”en bleven verweesd achter.Geen opmerkingen:

Een reactie posten